GHID PRACTIC DE SOLUȚII PENTRU TRATAREA APEI DIN PISCINĂ

Echipa de cercetare KLOER a studiat problemele cu care se confruntă oamenii ca tine când vor să-și trateze apa din piscină. Am identificat soluții simple și eficiente pe care le poți aplica singur, pentru a obține o apă curată și limpede – KLOER (din luxemburgheză – clar, limpede). Acest ghid îți va fi util atât pentru a învăța etapele logice de tratare a apei, cât și pentru aplicarea corectă a acestora.

1. CURĂȚĂ BAZINUL

Fiecare zonă a bazinului are nevoie de un proces de curățare specific.

Începe cu suprafața apei și menține-o curată, eliminând frunzele și insectele, folosind skimmerele sau o plasă de colectare manuală.

Curăță pereții bazinului, folosind  o perie sau cu robotul. Pentru urmele de calcar ramase recomandam folosirea produsului Calcar Remover.

 Fib&Liner Klean sau Mozaic Klean  au o actiune puternic degresanta , indepartand urmele de grasine, ulei si produse cosmetice  de pe linia apei

Aspiră fundul bazinului, folosind robot sau o perie conectată la sistemul de filtrare. Acolo unde nu ajunge robotul (e.g trepte, colțuri), folosește o perie simplă pentru a împinge mizeria către zona de acțiune a acestuia.

2. MĂSOARĂ TOȚI PARAMETRII APEI

Nu poți controla ceea ce nu măsori. Pentru menținerea unei ape sănătoase și curate, toți parametrii de calitate trebuie monitorizați și aduși la un nivel optim (alcalinitate, duritate, pH, clor total, clor liber, brom, acid cianuric), utilizând benzile de testare aflate în portofoliul KLOER sau alte instrumente, cum ar fi pastilele de testare sau testerele digitale.

Recomandare: Analizează apa ca un profesionist. Măsoară o singură dată parametrii apei prelevate din 4 puncte diferite ale bazinului.

3. REGLEAZĂ ALCALINITATEA

Alcalinitatea reprezintă sistemul tampon natural al apei, fără de care nu poți regla pH-ul. Păstrând alcalinitatea în parametrii optimi (80 – 150 ppm), vei avea un consum redus de produse chimice.

Măsoară și reglează alcalinitatea ori de câte ori este nevoie, folosind Alkalin Plus solid KLOER pentru creștere sau Corector Ph minus lichid KLOER pentru scădere, conform recomandărilor de dozare.

Omogenizează apa.

4. VERIFICĂ DURITATEA

Duritatea reprezintă suma ionilor de calciu și de magneziu dizolvați în apă.

O apă dură este o apă opalescentă, cu depuneri de săruri pe instalații și pe fundul bazinului.

Verifică săptămânal duritatea și asigură o concentrație optimă (200-400 ppm).

Reglează duritatea folosind produsele KLOER dedicate.

Omogenizează apa.

După omogenizare, poți trece la următoarea etapă.

5. REGLEAZĂ pH-ul

pH-ul reprezintă aciditatea și bazicitatea apei.

Fără reglarea pH-ului, nu poți realiza eficient dezinfectarea apei.

Măsoară și reglează zilnic pH-ul, menținându-l la un nivel optim (7,2 -7,6). Folosește Corector pH minus KLOER sau Corector pH plus KLOER, conform recomandărilor de dozare.

Omogenizează apa.

După omogenizare, verifică încă o dată pH-ul și, dacă e în parametrii optimi, treci la următoarea etapă.

6. DEZINFECTEAZĂ APA

Clor total reprezintă concentrația totală de clor liber și clor combinat (cunoscut și sub numele de cloramine).

Clorul liber reprezintă clorul disponibil pentru dezinfectarea apei. Concentrația optimă a clorului liber, conform legislației din România, este între 0,5-1,5 ppm (în cazul bazinelor de înot exterioare) și 0,5-1 ppm pentru bazinele de înot interioare.

Clorul combinat reprezintă clorul consumat în procesul de dezinfectare a apei. O concentrație a clorului combinat mai mare de 0,3 ppm duce la apariția mirosului specific și înțepător de clor. Poți afla conținutul de clor combinat făcând diferența între conținutul de clor total și cel de clor liber.

Măsoară zilnic clorul liber înainte de deschiderea bazinului.

Dacă ai exces de clor în apă, adu-l la o concentratie optimă folosind Stabilizator de clor KLOER, conform recomandărilor de dozare.

Conținutul de clor combinat se poate scădea prin aplicarea unui tratament șoc de clor cu produsul Clor Rapid Granule KLOER

Tratamentul șoc de clor se face în afara orelor de folosire a piscinei.

Înainte de redeschiderea piscinei pentru folosire, verifică nivelul clorului liber pentru a te asigura că este în intervalul admis. În caz contrar, reia procesul de reglare a acestuia.

Omogenizează apa.

După omogenizare, poți trece la următoarea etapă.

7. REGLEAZĂ DIN NOU pH-ul

Din cauza materiilor organice dizolvate în apă, este posibil să apară o ușoară modificare a pH-ului.

Verifică pH-ul apei după dezinfectare și corectează-l pentru a-i asigura un nivel optim.

8. REVINO ȘI ELIMINĂ ALGELE

Sporii algelor sunt prezenți peste tot. Îi poți găsi în bazinul de înot, în conductele de recirculare, în filtru de nisip sau în cartușul filtrant, fără semne clare și vizibile. Folosește Anti-alge lichid KLOER sau Anti-alge + KLOER, conform recomandărilor de dozare, pentru a preveni apariția și dezvoltarea lor.

Prezența algelor duce la: apariția mirosului neplăcut de mâl și a bacteriilor, dar și la colorarea apei.

Există 3 tipuri de alge, fiecare cu particularitățile ei:

ALGE VERZI: sunt cele mai frecvente și, scăpate de sub control, pot duce la înverzirea completă a apei

principalele cauze: dezinfectarea ineficientă a apei, pH ridicat

eliminarea algelor verzi este simplă: adu apa în parametrii optimi (pH, clor liber), apoi trateaz-o cu Anti-alge lichid KLOER (eficient și ca produs de prevenire a algelor verzi), conform recomandărilor de dozare.

ALGE GALBENE: sunt mai puțin frecvente, apar pe pereții bazinului de înot, în locurile ferite de razele solare, și pot fi confundate cu depozite de nisip sau polen

pentru a le elimina, tratează apa cu o doză șoc de clor, altfel o să te confrunți toată vara cu ele.

folosește Anti-alge lichid KLOER ca produs de prevenire a algelor galbene, conform recomandărilor de dozare.

ALGE NEGRE: sunt cel mai puțin întâlnite, dar și cele mai rezistente prin mecanismul de apărare împotriva dezinfectanților

pot apărea chiar dacă sunt reglați toți parametrii chimici ai apei

le poti elimina foarte greu, prin doze multiple de șoc de clor, urmate de curățare mecanică cu peria

le poți elimina foarte simplu, folosind Anti-alge lichid KLOER, conform recomandărilor de dozare. Lasă-l să acționeze 24 ore si algele se vor desprinde ușor cu peria.

9. ASIGURĂ LIMPEZIREA APEI

Dacă la prima etapă ne-am ocupat de curățarea extremităților bazinului (suprafața apei, pereții și fundul bazinului), acum e timpul să realizăm curățarea între ape.

Pentru a obține o apă limpede, elimină turbiditatea cauzată de particulele organice foarte fine aflate în suspensie, realizând succesiv cele două etape de tratare. Altfel, particulele nu pot fi reținute în sistemul de filtrare.

Coagulantul are o acțiune continuă, până la consumarea lui. Asigură, săptămânal, doza de mentenanță si vei avea o apă limpede în permanență.

FLOCULARE

Floculantul lichid KLOER ajută la depunerea și mărirea particulelor aflate în suspensie, facilitând eliminarea lor mecanică. Acționează și asupra floculilor obținuți prin coagulare și nefiltrați încă.

Adaugă Floculant lichid KLOER sau Floculant Power Max 3 in 1 KLOER, conform recomandărilor de dozare.

Omogenizează apa.

Decantarea impurităților, prin floculare, durează cca. 7-8 ore.

Folosește peria cu furtun conectat la sistemul de filtrare pentru a colecta impuritățile depuse. În timpul procesului de aspirare, monitorizează cât mai des presiunea din sistemul de filtrare.

Recomandare: Nu utiliza robotul! Jetul acestuia va împrăștia din nou mizeria.

Felicitări!
Acum știi cum să-ți tratezi apa din piscină ca un profesionist.
Bucură-te de apa din piscină!

*Pentru o omogenizare optimă, recirculă cel puțin o dată întregul volum de apă din bazin (durata în ore a unui ciclu complet de recirculare se poate obține împărțind volumul exprimat în m³ al apei din piscina la debitul pompei de recirculare în m³/h). Dacă deții un robot de curățare autopropulsat, utilizează-l pentru omogenizare mai rapidă.